• Co vše budete potřebovat pro sjednání hypotéky?

    Posted on 3.6.2019 by David K. in Hypotéky, Inzerce.

    Co vše absolvovat při sjednání hypotéky? Poradíme!

    Čeká vás sjednání hypotéky? Z administrativního hlediska nejde o jednoduchý proces. Co všechno musíte zařídit, udělat a také doložit? Podívejte se

    Sjednání hypotečního úvěru se neobejde bez nutného papírování. Pokud jste se pro hypotéku už rozhodli, připravili jsme pro vás tento článek, kde se zaměříme na to, co vše budete potřebovat doložit pro úspěšné sjednání úvěru. Jestliže už tedy máte za sebou srovnání hypoték a vyrážíte do konkrétní zvolené banky, čeká vás zpravidla předložení různých dokumentů. Ty je dobré si dopředu nachystat, abyste byli na požadavky banky připraveni.

    Vaše totožnost a příjmy

    První věc, kterou si bude chtít banka ověřit logicky je, zda jste to právě vy, kdo opravdu žádá o hypotéku. Musíte tedy s sebou mít platný občanský průkaz. Dále následuje sepsání žádosti o hypotéku, čemuž by se měl v bance věnovat příslušný specialista na hypoteční úvěry. Kromě toho je, zvlášť v době GDPR, nezbytný souhlas se zpracováním osobních údajů.

    Následně se již postupně dostáváme do procesu, kdy je zahájen tzv. prescoring, tedy hodnocení bonity klienta. V první fázi je to zejména proklepnutí rejstříků dlužníků, tedy BRKI, NRKI a SOLUS.

    Co se týče příjmů, tak jste-li zaměstnanec, dostanete formulář, který je určen pro mzdového účetního vašeho zaměstnavatele, někdy je nutno doložit i výpis z účtu za nějaké období. U OSVČ je pak potřeba při žádosti o sjednání hypotéky obvykle doložit daňové přiznání za poslední dva roky. Bývá požadována ověřená kopie. U OSVČ se dokládají často také další formuláře, které přímo s příjmy nesouvisejí. Jedná se zejména o výpis z živnostenského rejstříku, potvrzení o bezdlužnosti na zdravotním a sociálním pojištění, případně potvrzení o zaplacení daně. Další informace k sjednání hypotéky naleznete na této adrese.

    Stavba nebo koupě domu?

    Jelikož hypotékou se zpravidla financuje stavba nebo koupě nemovitosti, tak je potřebné doložit i zde náležité dokumenty. Mnoho lidí si staví svůj vysněný dům od základů, takže v tomto případě bude potřeba:

    • Stavební povolení
    • Projekt
    • Rozpočet

    Pokud nemovitost kupujete, je potřeba zejména kupní smlouva a také výpis z katastru nemovitostí. V případě, kdy kupní smlouva ještě neexistuje, měla by ji nahradit tzv. smlouva o smlouvě budoucí.

    Než vyrazíte do banky

    Nakousli jsme to již v úvodu. Než vůbec vyrazíte do banky, je potřeba mít hlavně vybránu takovou banku, která vám je schopna nabídnout hypoteční úvěr dle vašich představ. K tomu je dobrá hypotéka kalkulačka, tedy online kalkulátor, který vám spočítá hypotéku na míru právě pro vás. Můžete využít služeb některých finančních webů, které kalkulačky nabízejí, nebo ještě lépe vyzkoušet srovnávače hypoték. Zde se totiž budete moci také spojit po telefonu s hypotečním specialistou, který vám pomůže vybrat vhodnou hypotéku.

    Do srovnávačů obvykle postačí zadat účel úvěru (tedy např. koupě nemovitosti), její kupní cenu, požadovanou výši úvěru, dobu splácení a požadovanou délku fixace úrokové sazby. Samozřejmě je nutno zanechat kontakt v podobě telefonního čísla.

     


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.