• Nejčastější finanční chyby mladých lidí

    Posted on 3.3.2017 by redakce in Inzerce, Ostatní.

    Peníze jsou nedílnou součástí našich životů. Je ale zvláštní, že se tak málo lidí zajímá o to, jak s nimi lépe zacházet. Nejsou to jen dospělí, kteří by si měli hlídat svůj rodinný rozpočet. U mladých také platí, že by měli sledovat své příjmy a výdaje. Jaké jsou jejich nejčastější chyby s financemi?

    Hypotéka je často velkou přítěží

    Pokud máte jako mladý člověk po škole a nemáte ještě dostatečné množství pracovních zkušeností nebo nemáte vlastní fungující byznys, je dost pravděpodobné, že dávat několik tisíc Kč měsíčně za hypotéku by pro vás mohlo být příliš velké sousto. Navíc je k ní třeba připočítat i nájem, který také nebývá nejmenší, a také další výdaje.

    Bydlet v podnájmu je proto pro mladé lidi lepší volbou. Sice představa mít vlastní bydlení a nezávislost je velmi pěkná, ale její realizace bývá finančně náročná. Vzít si hypotéku, pokud jste sami, je lepší v případě, že jste finančně dostatečně zabezpečeni nebo bydlíte s partnerem v podnájmu. Takto může jeden plat vykrýt nájemné a hypotéku a z druhého se dá žít.

    Vyhazovat příliš mnoho za zábavu

    Mládí je často spojováno s bouřlivostí. S věkem pak přichází i větší míra odpovědnosti. Jenže pokud bouřlivost převažuje, mladé lidi to může dostat do problémů. Hlavně těch finančních, když si nedávají pozor na to, kam směřují jejich výdaje, nebo pokud výdaje místo rozumu pohání nerozvážnost.

    Nemyslet na horší časy

    Mladí lidé ještě neokusili tolik ran života. Jsou více optimističtí než starší generace. Nepokládají za důležité myslet na budoucnost a na to, co všechno by se mohlo stát. Jak se říká, nemyslí na horší časy.

    Pokud se žádné horší časy nevyskytnou, nic se neděje. Ale v dnešním světě, kdy se situace mění z měsíce na měsíc a nic není zcela jisté, je lepší si něco málo odložit stranou. Nikdy nevíte, kdy se něco vyskytne. Oprava auta, koupě nového vybavení do domácnosti, rekonstrukce bytu.

    Sice si můžete pomoci tím, že si vezmete půjčku, ale neměli byste ji brát jako všelék.

    Pravidelné výdaje převažují nad pravidelnými příjmy

    Každá mince má dvě strany. Podobně je to i ve financích. Někdy přijdou, někdy odejdou. Ideální stav je, pokud příjmy převyšují vaše výdaje. Zvláště důležité je to v osobních financích, protože na rozdíl od firmy či státu nemůžete dlouhodobě přežít v červených číslech. Proto je nanejvýš důležité, aby vás náhlé výdaje nezaskočily.

    Přitom nejde o nic náročného. V internetbankingu si může každý snadno zjistit ve výpisu z účtu, za co všechno za poslední dobou utrácel, když platil kartou. Pokud si potřebujete vzít úvěr, vše si můžete rozpočítat v úvěrové kalkulačce. Pokud jedete na dovolenou, můžete si přibližně zjistit, kolik bude stát bydlení, doprava, strava, případně věci, které byste si odtud chtěli přinést.


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.