• Konference Historie inflace v ČNB

    Posted on 6.5.2015 by redakce in ČNB.

    NB21113121„Historie inflace“ bude hlavním tématem mezinárodní konference Evropské asociace pro bankovní a finanční historii (EABH). Konference určená především zájemcům o hospodářské dějiny a dějiny peněžnictví se bude konat v prostorách kongresového sálu ČNB 15. května.

    K přednášejícím bude patřit světoznámý americký ekonom Barry Eichengreen, profesor ekonomie a politických věd na Kalifornské univerzitě v Berkeley, Jean Pierre Roth, někdejší předseda rady Švýcarské národní banky nebo Jean Pierre Landau, bývalý viceguvernér Banque de France.

    Měnovou politikou ovlivňujeme zejména budoucí vývoj, ale máme-li být v této činnosti úspěšní, bez znalosti historie se neobejdeme. Navíc si lze těžko představit téma, které by centrálním bankéřům bylo bližší, než inflace. Proto je mi ctí, že se na naší půdě koná tak významná konference,“ uvedl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, který konferenci zahájí.

    Mezi vystupujícími se objeví také Harold James, významný historik a profesor na univerzitě v Princetonu či profesor Forrest Capie, který publikoval řadu prací k historii Bank of England.

    Vedle ČNB, za kterou na konferenci dále vystoupí viceguvernér Vladimír Tomšík, spolupracuje na pořádání Česká bankovní asociace. Tu bude reprezentovat její hlavní ekonomka Eva Zamrazilová.

    EABH pořádá tuto akci každoročně od svého vzniku v roce 1990. Letošní konference, jejímž hlavním tématem bude inflace a její historie, bude rozdělena na dvě hlavní části: uzavřený workshop pro archiváře, který se bude zabývat statistikami jako historickými prameny, jež se mimo jiné nacházejí v archivech bankovních institucí a konferenci samotnou, která se zaměří na historii inflace.

    Konference EABH se konají po celé Evropě a jejich hlavní téma se zpravidla snaží o srovnání historických ekonomických jevů se současností. Cílovou skupinou posluchačů jsou archiváři a historici peněžních institucí, nicméně mezi pravidelné účastníky patří též ekonomové se zájmem o dějiny peněžnictví.

     

    Zdroj: http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2015/20150506_konference_historie_inflace.html


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup
Comments are closed.