• Pamětní mince k výročí narození Bohumila Hrabala

    Posted on 25.3.2014 by redakce in ČNB.

    ČNBČeská národní banka vydává pamětní stříbrnou 200 Kč minci, která připomene 100 let od narození Bohumila Hrabala, jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století. Mince je v prodeji od 26. března 2014.

    Na líci pamětní dvousetkoruny je vyobrazen motiv železničních kolejí, které přecházejí v siluetu ženského těla. Ve spodní části mince jsou dvě razítka, která odkazují na Hrabalovu knihu Ostře sledované vlaky. Rubová strana nese portrét Bohumila Hrabala. Podobu mince navrhl akademický sochař Vladimír Oppl, jehož značka se nachází nad vyobrazením letopočtů.
    ČNB vydává do oběhu celkem 17 800 kusů mince, z toho 11 700 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 6 100 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

    Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně. Vystudovaný právník, než se v roce 1963 stal spisovatelem z povolání, vystřídal během svého života mnoho profesí, což je patrné z často autobiografických rysů jeho děl. Některá z nich byla dokonce zfilmována – jako první povídky Perličky na dně, dále například Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti nebo Postřižiny. Další díla (například Něžný barbar) se dočkala své divadelní verze.

    Dvousetkoruna k výročí 100 let od narození Bohumila Hrabala je první z letošní pětice mincí této nominální hodnoty, které vydává Česká národní banka. Další emisí pamětní stříbrné dvousetkoruny roku 2014 bude mince k výročí 450 let od narození Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

    Zdroj: http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2014/20140325_emise_psm_hrabal.html


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup
Comments are closed.