• Efektivnější a úspornější uspořádání pobočkové sítě ČNB

    Posted on 16.12.2013 by redakce in Banky, ČNB.

    Česká národní banka dokončí v průběhu prvního pololetí 2014 přeměnu pobočkové sítě na efektivnější a úspornější uspořádání. Pobočky v Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem se postupně změní na územní pracoviště, která však budou i nadále poskytovat služby veřejnosti a nebankovním klientům. ČNB tím zachová zastoupení ve všech sedmi dosavadních regionech.

    „Od 90. let, kdy jsme naše pobočky vybudovali, se zlepšila infrastruktura, vyvinuly se a zlevnily technologie a tím také schopnosti bank a dalších subjektů zpracovávat peníze samostatně. Důsledkem je, že některé z kapacit ČNB se staly postradatelnými a my vidíme, že je v budoucnu nedokážeme plně využít,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. „Zůstáváme ale ve všech stávajících městech a nadále budeme poskytovat všechny služby, na které jsou naši klienti zvyklí,“ dodal.

    Po završení změn v polovině roku 2014 zůstane ČNB ve všech stávajících regionech, kde nyní působí – v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Plzni, Praze a Ústí nad Labem. Počet pracovních míst se v regionech České Budějovice, Plzeň a Ústí nad Labem přeměnou pobočkové sítě sníží o 89 (v Českých Budějovicích o 24, v Plzni o 38 a v Ústí nad Labem o 27 pracovních míst) a provozní náklady klesnou v řádu desítek miliónů korun ročně. Zároveň přeměna umožní personální posílení ČNB například v oblasti ochrany spotřebitele na finančním trhu a v dohledu nad finančním trhem.

    K transformaci pobočky na územní pracoviště dojde v Ústí nad Labem k 30. dubnu 2014, v Plzni k 31. květnu 2014 a v Českých Budějovicích k 30. červnu 2014.

    Územní pracoviště v Českých Budějovicích, Plzni a v Ústí nad Labem budou v efektivnější formě proti současnosti pokračovat v poskytování služeb veřejnosti, státu a dalším nebankovním klientům ČNB a podílet se na dohledu nad finančním trhem. Pobočky v Brně, Hradci Králové, Ostravě a Praze budou nadále v plné míře pečovat o správu zásob peněz, poskytovat služby klientům ČNB a kromě pobočky v pražském ústředí ČNB zůstávají  zapojeny do dohledu nad finančním trhem.

    Změny v pobočkové síti jsou dalším krokem bankovní rady ČNB v systematickém zvyšování efektivity chodu instituce, díky nimž měla centrální banka na konci roku 2012 nejméně zaměstnanců za posledních dvacet let. O plánu na nové uspořádání pobočkové sítě ČNB informovala v dubnu 2013.


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup
Comments are closed.