• Ceny rezidenčních nemovitostí pokračují v mírném růstu

    Posted on 12.11.2014 by redakce in Hypoteční banka.

    Vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) ve třetím čtvrtletí letošního roku potvrdil letošní trend v podobě mírného růstu cen rezidenčních nemovitostí. Nejmenší vzrůst zaznamenaly opět ceny pozemků, a to o 1,6 pcb, následované byty s přírůstkem 1,8 pcb. Nejvýraznější posun byl už v druhém čtvrtletí v řadě zaznamenán v případě rodinných domů, a to o celé 2,5 pcb.

     

    Box:

    • Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí roku 2014 mírně vzrostla a dosáhla hodnoty indexu 96,2;
    • Ceny rodinných domů v průběhu třetího čtvrtletí roku 2014 vzrostly o 2,5 pcb na dosud nejvyšší výslednou hodnotu HB INDEXu 106,4;
    • Ceny pozemků v ČR se ve třetím čtvrtletí letošního roku mírně zvýšily na hodnotu HB INDEXu 118,4.

     

    Graf: Vývoj cen nemovitostí v České republice v jednotlivých kategoriích

     

    Vývoj HB INDEXu ve třetím čtvrtletí roku potvrdil letošní trend růstu cen u všech tří typů rezidenčních nemovitostí. Byty již třetí čtvrtletí v řadě vykazují mírný růst cen, což potvrzuje obrat dřívějšího trendu. Navíc se tento růst dokonce pozvolna zrychluje, meziročně se jedná již o nárůst ve výši 2,8 pcb. „Motorem zvyšování cen je hlavně vývoj v Praze a středních Čechách, přičemž mírný růst cen byl zaznamenán i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Ostatní kraje vykazovaly stagnaci,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky. „Mírný cenový růst je přitom patrný ve shodné míře u starších zděných i panelových bytů. Na trhu se také projevuje zvýšený zájem o tzv. „rodinné bydlení“ (byty 3+1, 3+kk s podlahovou plochou 76 – 90 m2). V uplynulém čtvrtletí se v Praze také velmi dobře dařilo v oblasti prodeje bytů z nové developerské výstavby, což vedlo k tomu, že někteří developeři začali postupně ceny zvyšovat,“ dodal Němeček.

     

    Také vývoj cen rodinných domů ve 3. čtvrtletí dokládá mírný růst cen v letošním roce. Na trhu pokračuje zájem o rodinné domy v okolí měst – demograficky je tento trend nejsilnější v Praze a středních Čechách. V okrajových částech Prahy a okolí navíc v uplynulém čtvrtletí přibyly nové nabídky developerských projektů (Černý Most, Letňany, Dolní Měcholupy). „Staví se převážně nízkoenergetické domy s energetickým štítkem „B“, s užitnou plochou do 150 m2 a bez vestavěné garáže. Na trhu také roste počet rodinných domů s úspornými způsoby vytápění – tepelnými čerpadly, střešními panely apod. Tento trend podpoří i připravovaná novelizace zákona, která uvolní pravidla pro připojení jednotlivých rodinných domů do rozvodných sítí,“ dodal Petr Němeček.

     

    Výjimkou nebyl ani vývoj cen pozemků, který kopíroval změnu cen rodinných domů. Meziročně došlo k mírnému cenovému růstu pozemků o 2,8 pcb, což potvrzuje trend stabilního, dlouhodobého a velmi mírného růstu. „Pozemky trvale představují nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Největší zájem je o lokality v okolí velkých ale i menších měst. Naopak malý zájem panuje v oblastech se špatnou dopravní dostupností. Na trhu je také patrný mírný růst výměr prodávaných pozemků způsobený regulacemi zmenšování pozemků ze strany obcí,“ uvedl k vývoji cen pozemků Petr Němeček.

     

    O HB INDEXu:

    Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky a ČSOB. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky a ČSOB.

     

    Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100,0 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008 – tj. za 4. kvartál roku 2007 – jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR – Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hyposvet.cz.

    Zdroj: https://www.hypotecnibanka.cz/o-bance/pro-media/tiskove-zpravy/obchodni-vysledky-cr/ceny-rezidencnich-nemovitosti-pokracuji-v-mirnem-r/


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup
Comments are closed.